Bahan-bahan Resepi Pajeri Nenas Kelantan Style
- 1 labu bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- Sedikit biji sawi
- Buah nenas - saiz kecil/sederhana
- 1 batang kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang dan bunga cengkih
- Cili merah dihiris menyerong - untuk hiasan
- Garam serta gula secukup rasa
- Cuka masakan secukupnya
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Nenas dipotong kecil atau mengikut citarasa masing2.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak.
- Masukkan bawang besar,bawang putih serta biji sawi dan tumiskan sehingga wangi.
- Kemudian,masukkan pula serbuk kunyit dan kacau sebati.
- Seterusnya, masukkan pula nenas yang dipotong kecil tadi dan gaulkan sebati.
- Biarkan sehingga merenih dan masukkan cili merah yang dipotong menyerong dan gaulkan sehingga cili merah layu.
- Masukkan gula serta garam secukup rasa.
- Siap untuk dihidang.
Post a Comment