RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI |
Bahan-bahan :
1/2 kg daging salai
Belimbing buluh
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
seinci kunyit *
segenggam cili padi (nak pedas tambah lagi)*
1 kotak santan
2 helai daun kunyit
2 keping asam keping
Garam
Cara-cara :
- Daging dihiris nipis dan cuci bersih utk membuang habuk dan kesan salai kemudian rebus sehingga daging empuk.
- Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * . Masukkan bahan tumbuk bersama daging yang direbus supaya bahan tumbuk mesra dengan daging. Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan santan dan kacau rata. Kemudian masukkan asam keping, daun kunyit dan belimbing buluh.
- Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
- Biarkan kuah sedikit pekat. Baru umphhhh . Hihii
- Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.
Resepi oleh : NailyFarhah
Post a Comment