RESEPI HOT!

Thursday, January 2, 2020

RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI

RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI
RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahan :
1/2 kg daging salai 
Belimbing buluh
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
seinci kunyit *
segenggam cili padi (nak pedas tambah lagi)*
1 kotak santan
2 helai daun kunyit
2 keping asam keping
Garam

Cara-cara :
  1. Daging dihiris nipis dan cuci bersih utk membuang habuk dan kesan salai kemudian rebus sehingga daging empuk.
  2. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * . Masukkan bahan tumbuk bersama daging yang direbus supaya bahan tumbuk mesra dengan daging. Biarkan mendidih.
  3. Kemudian masukkan santan dan kacau rata. Kemudian masukkan asam keping, daun kunyit dan belimbing buluh. 
  4. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
  5. Biarkan kuah sedikit pekat. Baru umphhhh . Hihii
  6. Sedia untuk dihidang bersama nasi panas.

Resepi oleh : NailyFarhah

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes