Resepi Sotong Bakar Thai |
Bahan-Bahan Resepi Sotong Bakar Thai:
- Sotong saiz besar
- Isi Udang segemgam
- Telur 1 biji
Bahan Sos:
- 5 ulas Cili kecil
- 4 sudu Gula
- secubit Garam
- 3 sudu Cuka makan
- 3 ulas Bawang putih
- 2 ulas Bawang merah
- 2 sudu kecil tepung jagung
- sedikit air
- Hirisan daun ketumbar
Bahan Kisar Untuk Inti:
- 1 ulas Bawang merah
- 2 ulas Bawang putih
- 3 hirisan Halia
Cara Buat:
1. Buat inti; Hancurkan isi udang dan Gaul dengan telur dan bahan Kisar.
2. Cara sumbat; Sumbat inti tadi dalam sotong. Ambil lidi atau apa sahaja yang boleh cucuk untuk tutup sotong dan kepala bersatu.
3. Cara masak sotong; Bakar sotong sumbat tadi (saya guna pemanggang ajaib sahaja). Kemudian bila sudah masak potong sedikit tapi buat jangan bagi terpisah.
4. Cara buat Sos; Blender atau tumbuk dan tumis semua Bahan (boleh tambah bilangan Cili ikut tahap kepedasan yang anda nak). Masak sehingga mendidih kuahnya dan taburkan hirisan daun ketumbar.
5. Cara hidangan; Curah sos cili di atas sotong, perahkan limau nipis dan Siap untuk dimakan.
Post a Comment