Resepi Puding Roti Sos Kastard |
Puding Roti –
- 4 keping roti – dikoyak kecil-kecil
- 1 tin susu cair (375 mL)
- 2 biji telur
- 4 sudu besar gula
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu besar butter
- Sedikit kismis
Sos Kastard –
- 400ml susu segar (low fat)
- 2 sudu besar kastad
- 1 1/2 sudu besar gula perang lembut
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara Membuat:
Puding Roti –
1. Masukkan telur, gula dan esen vanilla di dalam bekas dan pukul hingga sekata. Tambahkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata.
2. Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang. Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis.
3. Kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan dengan sos kastard.
Sos Kastard –
1. Campurkan semua bahan, susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
2. Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.
3. Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa. Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak.
4. Tuangkan sos kastard ke atas puding roti yang telah disejukkan tadi. Hidangkan.
Post a Comment