RESEPI HOT!

Tuesday, August 17, 2021

Resepi Singgang Pedas Ikan Patin

Resepi Singgang Pedas Ikan Patin
Resepi Singgang Pedas Ikan Patin

Bahan-bahan Resepi Singgang Pedas Ikan Patin
4-5 orang
  • Seekor ikan patin saiz sederhana yang telah dibersihkan lalu direndam dengan air asam jawa seketika untuk hilangkan hanyirnya
  • 5 biji ciliapi(boleh guna cili merah jika mahu kurang pedas)
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit
  • 3 cawan air
  • 5 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • 3 kuntum bunga kantan dibelah dua
  • Seikat daun kesum(7-10 tangkai)
Langkah penyediaan
  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
  2. Masukkan ciliapi, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan secawan air ke dalam pengisar. Kisar biar halus.
  3. Masukkan bahan kisar, asam keping,2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
  4. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
  5. Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit.Setelah siap masak boleh dihidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes