Bahan-bahan Resepi Singgang Pedas Ikan Patin
4-5 orang
4-5 orang
- Seekor ikan patin saiz sederhana yang telah dibersihkan lalu direndam dengan air asam jawa seketika untuk hilangkan hanyirnya
- 5 biji ciliapi(boleh guna cili merah jika mahu kurang pedas)
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit
- 3 cawan air
- 5 keping asam keping
- Garam secukup rasa
- 3 kuntum bunga kantan dibelah dua
- Seikat daun kesum(7-10 tangkai)
- Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
- Masukkan ciliapi, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan secawan air ke dalam pengisar. Kisar biar halus.
- Masukkan bahan kisar, asam keping,2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
- Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit.Setelah siap masak boleh dihidangkan.
Post a Comment