Bahan-bahan Resepi Pasta Seafood (Marinara):
Cara masak pasta:
- 500 g packet Pasta Linguini atau Speghetti
- 300 g Udang
- 300 g Sotong
- 1 kg Kupang
- 1 biji Bawang besar biasa – dicincang halus
- 2 ulas Bawang putih – dicincang halus
- 2 tin Tomato soup
- 1 tin kecil Tomato Puree
- 1-2 ketul kiub stok Ikan Bilis
- 4 helai Daun Bay kering - dikoyak
- 1/2 sudu kecil herba Thyme
- 1/2 sudu kecil herba Oregano
- 1/2 sudu kecil herba Basil
- Garam dan Gula secukup rasa
- 3 sudu besar minyak Zaitun - menumis
- Keju Parmesan - tabur bila nak makan
Cara masak pasta:
- Masak air dalam periuk untuk merebus spaghetti.
- Apabila air mula mendidih, masukkan spaghetti dan sedikit minyak supaya pasta tidak melekat bila dah masak nanti. Sekurangnya 7-8 minit.
- Kacau sekali-sekala. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan. (Boleh juga disiram atau direndam pasta kedalam air sejuk ber-ice supaya pasta tidak berterusan masak)
- Setelah ditoskan airnya, letakkan satu sudu besar butter pada pasta yang baru direbus tadi dan digaul rata supaya pasta tak melekat.
- Bersihkan sotong dan dipotong kecil kemudian bersihkan udang dan kupang, basuh, ditos dan ketepikan dulu.
- Panaskan sedikit minyak zaitun dan mentega. Bila minyak panas, masukkan bawang besar dan bawang putih yang dicincang tadi.
- Elakan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
- Masukkan semua tomato sup, tomato puree dan kacau kuah sos ini supaya semua bahan mesra.
- Masukkan bay leaf, herba - thyme/basil/oregano serta kiub ikan bilis.
- Kacau sos supaya semua bahan cukup sebati. Biarkan sos mendidih lebih kurang 10-15 minit.
- Masukkan sotong/udang/kupang kemudian kacau semua bahan.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sos.
- Apabila sos sudah menjadi mesra dan pekat, matikan api. Kuah tomato mestilah ada perasa seimbang masam dan manis.
- Hidang pasta Marinara dengan sos seafood ini bersama parutan keju parmesan bila dihidang.
Post a Comment