RESEPI HOT!

Monday, June 14, 2021

Resepi Mee Celup Thai

Resepi Mee Celup Thai
Resepi Mee Celup Thai

Bahan Resepi Mee Celup Thai:
  • Bwg putih
  • Bwg merah
  • Rempah 4sekawam
  • Serai
  • Halia-ketuk
  • 1/2 sudu Lada hitam
  • Sup bunjut
  • Btg ketumbar
  • Air rebusan ayam/daging
  • Daging
  • Bebola daging
  • Kicap pekat,Sos tiram,garam,gula,ajinomoto.
Cara Penyediaan:

1.tumis bawang putih,bwg merah & rempah 4 sekawan,serai & halia & lada hitam bulat 1/2 sudu

2.dah garing masuk air sup/rebusan ayam & daging

3.masuk sup bunjut 2

4.halia yang diketuk 2 inci

5.masuk batang ketumbar

6.masuk daging

7.dah mendidih angkat daging & masukkan kicap pekat & sos ikan,garam,gula & aji secukup rasa

8.masuk bebola daging & masak sampai lembut

Bahan Sampingan:
1.cili padi + air blend then season dengan garam gula sikit & perah limau 1 sudu
2.cili jeruk
3.limau nipis
4.cili flakes
5.kacang tanah hancur
6.lobak masin
7.kangkung,daun sup & taugeh

Resepi cili:

1.blend cili padi & cili masak & bwg putih sekali
➡masuk dalam mangkuk masuk gula sikit garam sikit siap!

# tips makin sedap alya ada blend 3 labu bawang putih jeruk then masukkan dalam sup! blend bwg putih tu dengan air jeruk sekali ha yaallah sedap!!

# alya asingkan rebus tulang ayam & daging sbb kaki ayam tu alya nak buat kerabu ihii so kalau korang mak rebus sekali pun boleh je tau!☺️

Kredit Hanisah Alyaa

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes