Bahan-Bahan Resepi Mini Chocolate Nutella Cheesecake:
Base –
Bahan Cheese Filling –
1. Panaskan oven pada suhu 160°C.
2. Di dalam mangkuk mixer, pukul cream cheese, gula castor dan tepung gandum dengan medium speed hingga kembang. Masukkan telur esen vanilla. Pukul lagi hingga licin dan sebati.
3. Ambil 2 cawan adunan cheese ini dan masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan. Pada lebihan adunan cream cheese, masukkan Nutella dan gaul rata. Masukkan ke dalam piping bag.
4. Keluarkan mangkuk-mangkuk cupcake yang berisi base (biskut Oreo) tadi. Picitkan filling berwarna coklat ke atas base. Setelah itu, picitkan pula filling yang putih.
5. Bakar (160°C) selama 16-18 minit bergantung pada kepanasan oven masing-masing.
6. Bila dah masak, sejukkan di atas wire rack. Masukkan ke dalam kotak atau tupperware dan simpan di dalam fridge sekurang2nya 1 jam atau semalam.
7. Ayakkan serbuk koko di atas cheesecake dan picitkan sedikit Nutella sebagai hiasan.
Resepi Oleh: Aini Binte Madon
Base –
- 1 1/2 cawan biskut Oreo – dibuang krimnye dan dihancurkan
- 1/3 cawan butter – dicairkan
Bahan Cheese Filling –
- 500 gm cream cheese – suhu bilik
- 1/3 cawan gula castor
- 2 sudu makan tepung gandum
- 2 biji telur yang besar (65-70 gm sebiji)
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 cawan Nutella
- Secukup Nutella – dipanaskan sekejap dalam microwave untuk mencairkan dan masukkan ke dalam piping bag.
- Sedikit serbuk koko
1. Panaskan oven pada suhu 160°C.
2. Di dalam mangkuk mixer, pukul cream cheese, gula castor dan tepung gandum dengan medium speed hingga kembang. Masukkan telur esen vanilla. Pukul lagi hingga licin dan sebati.
3. Ambil 2 cawan adunan cheese ini dan masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan. Pada lebihan adunan cream cheese, masukkan Nutella dan gaul rata. Masukkan ke dalam piping bag.
4. Keluarkan mangkuk-mangkuk cupcake yang berisi base (biskut Oreo) tadi. Picitkan filling berwarna coklat ke atas base. Setelah itu, picitkan pula filling yang putih.
5. Bakar (160°C) selama 16-18 minit bergantung pada kepanasan oven masing-masing.
6. Bila dah masak, sejukkan di atas wire rack. Masukkan ke dalam kotak atau tupperware dan simpan di dalam fridge sekurang2nya 1 jam atau semalam.
7. Ayakkan serbuk koko di atas cheesecake dan picitkan sedikit Nutella sebagai hiasan.
Resepi Oleh: Aini Binte Madon
Post a Comment