BAHAN-BAHAN RESEPI LONTONG DAN KUAH LODEH
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Masak bahan kisar bersama santan cair dan serai sehingga hampir mendidih.
2. Masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras sehingga sayur yang lembut.
3. Masukkan santan pekat dan tauhu kering, cili merah serta garam. Sesuaikan rasa dan kepekatan.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama dengan nasi impit, telur rebus dan kuah kacang atau sambal tumis.
Kredit Resepi : Seminit Resepi
- 1/4 biji kubis
- 1/4 biji sengkuang - potong panjang
- 1 batang karot - potong panjang
- 6 batang kacang panjang
- 2 biji terung panjang
- 1 biji kentang - potong 8
- 2 keping fucuk - rendam dan potong kecil
- 1 ikat soo hoon - rendam dan potong kecil
- 1 keping tempe - potong dadu besar dan goreng
- 2 keping tauhu - potong kecil dan goreng
- 2 batang cili merah - hiris
- 2 batang serai - ketuk
- 1 cawan udang hidup - buang kulit
- 2 santan kotak
- Garam secukup rasa
- 8 ulas bawang merah
- 1 inci kunyit hidup
- 2 sudu besar udang kering - rendam dan tos
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Masak bahan kisar bersama santan cair dan serai sehingga hampir mendidih.
2. Masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras sehingga sayur yang lembut.
3. Masukkan santan pekat dan tauhu kering, cili merah serta garam. Sesuaikan rasa dan kepekatan.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama dengan nasi impit, telur rebus dan kuah kacang atau sambal tumis.
Kredit Resepi : Seminit Resepi
Post a Comment