Bahan-Bahan Resepi Ikan Sardin Masak Lemak Cili Api:
1. Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih.
2. Gunakan api dapur yang sederhana dan kacau sentiasa supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak.
3. Masukkan sardin dan kuahnya sekali. Kacau sebati. Masukkan air limau dan perasakan dengan garam secukupnya. Seimbangkan rasa.
4. Akhir sekali masukkan belimbing buluh. Kacau sebentar sehingga belimbing buluh lembut.
Resepi Oleh: Ammar Affendy
- 1 tin ikan sardin (ikut kita nak goreng dulu atau tidak isi nya)
- 1 kotak kecil Santan
- Garam secukupnya
- Sedikit air limau
- Belimbing buluh
- 8-10 biji cili api (boleh tambah atau kurangkan ikut kepedasan masing-masing)
- Kunyit hidup
1. Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih.
2. Gunakan api dapur yang sederhana dan kacau sentiasa supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak.
3. Masukkan sardin dan kuahnya sekali. Kacau sebati. Masukkan air limau dan perasakan dengan garam secukupnya. Seimbangkan rasa.
4. Akhir sekali masukkan belimbing buluh. Kacau sebentar sehingga belimbing buluh lembut.
Resepi Oleh: Ammar Affendy
Post a Comment