Resepi Ikan Percik Sedap |
Bahan-bahan Resepi Ikan Percik
- Ikan Selar (ikan kembung, ikan keli atau apa jenis pun)
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 2 inci halia
- 1 kotak santan (santan segar pun boleh)
- 3 atau 4 sudu cili kisar
- Sekeping asam keping
- Sebatang serai dititik
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu tepung beras untuk pekatkan kuah (optional)
Cara-cara membuat
1. Ikan perlu dilumurkan dengan garam dan kunyit sebelum dibakar.
2. Kisar atau blend semua bahan yang perlu dikisar. Kemudian masukkan ke dalam periuk yang berisi santan.
3. Kacau dengan menggunakan api yang agak perlahan. Kemudian masukkan cili kisar, serai titik, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Seterusnya kacau sehingga sebati.
4. Kuah ikan percik perlu selalu dikacau dengan api perlahan supaya santan tak pecah minyak.
5. Apabila kuah hampir pekat, masukkan tepung beras yang telah dibancuhkan dengan air.
6. Kacau sehingga kuah menjadi pekat dan betul-betul masak supaya kuah tak cepat basi.
"Selamat siang Bos 😃
ReplyDeleteMohon maaf mengganggu bos ,
apa kabar nih bos kami dari Agen365
buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
ayuk... daftar, main dan menangkan
Silahkan di add contact kami ya bos :)
Line : agen365
WA : +85587781483
Wechat : agen365
terimakasih bos ditunggu loh bos kedatangannya di web kami kembali bos :)"