Resepi Ayam Masak Kurma Berempah |
Bahan-Bahan:
- 1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
- 5 bj kentang (potong ikut suka)
- 2 biji tomato (potong ikut suka)
- 3 cwn santan dari 1 biji kelapa parut (kelapa parut kisar dengan 3 cawan air, perah amik santannya)
- 10biji padi (hiasan)
- 2 pcs cili merah potong serong (hiasan)
- 3-4 pcs bunga lawang
- 1 bj bawang besar (hiris)
- 5 ulas bawang putih (hiris)
- Sebesar ibu jari halia (hiris)
- 2 1/2 senduk minyak masak untuk menumis
Bahan Pes –
- 3 paket kecil rempah kurma
- 1 sdb serbuk kari ayam/daging
- 1 sdb rata garam
- 1/2 sdt bahan perasa (ajinomoto)
- 1 pcs asam keping
- 3 tangkai daun kari (amik daun jer)
- 1/2 cawan air
(Kacau semua bahan ini, jadikan pes)
Cara Masak:
1. Panaskan minyak masak, tumis bunga lawang, kayu manis dan bahan hiris hingga naik bau.
2. Masukkan pes kurma, tumis hingga betul-betul naik minyak. Masukkan ayam dan kentang, gaul sebati, dan masukkan santan.
3. Bila dah mendidih, kacau-kacau sikit. Dah mendidih ganas, ayam dan kentang pun dah lembut, masukkan tomato dan cili padi/cili merah. Sesuaikan rasa, siap.
Post a Comment