Resepi Kari Ayam |
- 500 gram ayam dipotong
- 1 senduk besar minyak masak
Bahan untuk ditumbuk halus:
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1 inci halia
Bahan untuk ditumis:
- 1 tangkai daun kari
- 4 biji buah pelaga
- 1 batang kayu manis
- 3 tangkai bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 1/2 biji bawang dihiris nipis
Bahan-bahan lain berkaitan:
- 1 sudu besar kerisik
- 1 mangkuk santan pekat
- 1 mangkuk santan cair
- 3 sudu besar serbuk kari daging, bancuh supaya menjad pes
- 2 biji ubi kentang, dikupas kulit dan dipotong 4
- 1 biji tomato dipotong 4
- 1 asam keping
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak, tumis bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bahan tumbuk dan kacau seketika sehingga kekuningan
- Masukkan pes kari, kacau sehingga pecah minyak dan garing, tambahkan sedikit air jika terlalu kering di peringkat permulaan.
- Teruskan mengacau sehingga pecah minyak dan tidak hangit
- Masukkan ayam dan kacau sehingga 2-3 minit
- Masukkan kentang, santan cair, asam keping dan kerisik
- Masak sehingga ubi kentang empuk dan ayam betul-betul masak.
- Masukkan santan pekat, keluarkan asam keping sekiranya rasa masam padah kuah sudah mencukupi.
- Masak sehingga mendidih, perasakan dengan garam dan gula secukupnya,
- Langkah terkahir, masukan tomato. Selamat mencuba
Tips
Pastikan rempah kari dimasak sehingga betul-betul masak dan garing, jika tidak kari anda akan rasa seperti kari yang tidak dan tidak sedap
Pastikan rempah kari dimasak sehingga betul-betul masak dan garing, jika tidak kari anda akan rasa seperti kari yang tidak dan tidak sedap
Credit : IRESEPI
Post a Comment