BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam (potong 12)
1 bawang besar (hiris)
3 helai daun bawang
2 biji buah tomato (belah 4)
10 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu besar manis
1 sudu besar gula/gula merah
1 biji cili merah - hiris
Garam, kunyit, gula/perasa
Minyak
CARA MEMBUATNYA
- Lumurkan potongan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa sehingga garing. Angkat & toskan
- Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili giling dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
- Masukkan sos tiram dan madu, kacau2kan lagi.Sesuaikan rasa (tambah garam, gula jika perlu)
- Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
- Terakhir baru masukkan buah tomato/cili merah dan kacau sebati
- Dah siap tutup api..taburkan daun bawang
Post a Comment