Resepi Ayam Masak Hitam Ala Kenduri
Bahan A: Perap 1 jam
1. Panaskan dua senduk minyak, tumiskan bahan B hingga naik bau. Masukkan bahan kisar C dan tumis lagi hingga pecah minyak.
2. Kemudian, masukkan bahan A iaitu ayam yang telah diperap tadi, kacau hingga sebati. Biarkan bahan masak sebentar.
3. Akhir sekali, Letak bahan D dan rasa masakan secukup rasa. Masak hingga sedikit pekat dan pecah minyak, tutup api. Sedia untuk dinikmati dengan apa-apa jenis nasi, memang sedap.
Resepi Oleh: Julia Aleen Aireish
Bahan A: Perap 1 jam
- 1 ekor ayam – dipotong dan dibersihkan
- 3 sudu besar sos tiram
- 6 sudu besar kicap lemak manis
- 2 batang serai – diketuk
- 1 kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji cengkih
- 3 biji pelaga
- 2 biji bawang besar
- 7 tangkai cili kering – buang biji dan rendam air panas
- 2 inci halia
- 5 ulas bawang putih
- 2 sudu makan gula merah
- 2 sudu makan maggi cukup rasa
- 2 sudu besar kerisik
- kicap lemak manis ikut kesesuaian rasa
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 1 mangkuk kecil air panas
- 2 senduk minyak untuk menumis
1. Panaskan dua senduk minyak, tumiskan bahan B hingga naik bau. Masukkan bahan kisar C dan tumis lagi hingga pecah minyak.
2. Kemudian, masukkan bahan A iaitu ayam yang telah diperap tadi, kacau hingga sebati. Biarkan bahan masak sebentar.
3. Akhir sekali, Letak bahan D dan rasa masakan secukup rasa. Masak hingga sedikit pekat dan pecah minyak, tutup api. Sedia untuk dinikmati dengan apa-apa jenis nasi, memang sedap.
Resepi Oleh: Julia Aleen Aireish
Post a Comment