Bahan-Bahan Resepi Kuey Teow Kantonis:
1. Tumis bawang putih sampai garing, masukan air sebanyak 1500ml.
2. Masukan lobak merah, isi ayam, udang, sotong dan fish cake. Biarkan sampai mendidih.
3. Bila dah mendidih, masukkan sos tiram, lada sulah, tepung jagung dan telur.
4. Kacau perlahan-lahan supaya telur dan tepung tidak berketul-ketul.
5. Masukkaan sayur sawi, kobis, minyak bijan, garam dan gula secukup rasa.
6. Letakkan kuey teow atas pinggan dan curahkan kuahnya. Hidangkan.
- 1 pkt Kuey Teow ( dicelur/digoreng sebentar dengan kicap)
- isi ayam, udang dan sotong
- 2 keping fish cake dipotong nipis
- 1/2 biji lobak merah dibelah dua dan potong menyerong
- 2 tangkai sawi ( dipotong )
- sedikit kobis ( dihiris halus )
- 3 biji telur dipukul
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar tpg jagung dibancuh dgn skit air
- 1/2 sudu teh minyak bijan
- 2 ulas bawang putih dicincang
- 1500ml air
- 1 sudu teh lada sulah
1. Tumis bawang putih sampai garing, masukan air sebanyak 1500ml.
2. Masukan lobak merah, isi ayam, udang, sotong dan fish cake. Biarkan sampai mendidih.
3. Bila dah mendidih, masukkan sos tiram, lada sulah, tepung jagung dan telur.
4. Kacau perlahan-lahan supaya telur dan tepung tidak berketul-ketul.
5. Masukkaan sayur sawi, kobis, minyak bijan, garam dan gula secukup rasa.
6. Letakkan kuey teow atas pinggan dan curahkan kuahnya. Hidangkan.
Post a Comment