Resepi Bubur Butir Nangka Versi Kelantan |
Bahan-bahan diperlukan Resepi Bubur Butir Nangka Versi Kelantan:
Bahan A
- 1 cawan tepung pulut
- ½ cawan air jus pandan
- Sedikit kapur makan
- Garam secukup rasa
- ½ sudu teh pewarna hijau
Bahan B
- 1 cawan santan pekat
- ½ cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan (Disimpul)
- Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Bancuhkan air pandan, sedikit kapur makan, garam, dan sedikit pewarna hijau. Tapiskan.
- Tuangkan ke dalam tepung pulut sedikit demi sedikit sambil digaul rata dan sebati sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
- Gentelkan adunan menjadi doh bujur yang kecil.
- Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Masukkan doh yang sudah siap digentel tadi.
- Apabila doh timbul, cedokkan dan masukkan ke dalam mangkuk berisi air.
- Masukkan semua bahan B ke dalam periuk, masakkan sambil mengacau bagi mengelakkan pecah minyak sehingga mendidih.
- Masukkan doh yang sudah dimasak ke dalam kuah santan dan tutup api. Kacau rata. Hidangkan.
Post a Comment