Bahan-bahan Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Ringkas:
1. Basuh ikan patin supaya hilang bau hanyir.
2. Kisarkan kunyit hidup, cili, tempoyak dan air.
3. Kemudian, masukkan bahan kisar dalam periuk dan tumiskan. Perasakan dengan garam.
4. Letakkan asam keping. Tunggu sehingga air mendidih.
5. Seterusnya, masukkan ikan patin.
6. Akhir sekali, letakkan timun dan masakkan selama 15 minit.
7. Siap!
- Ikan patin
- Timun
- Cili
- Asam keping
- 2 sudu besar tempoyak
- Kunyit hidup
- Air
1. Basuh ikan patin supaya hilang bau hanyir.
2. Kisarkan kunyit hidup, cili, tempoyak dan air.
3. Kemudian, masukkan bahan kisar dalam periuk dan tumiskan. Perasakan dengan garam.
4. Letakkan asam keping. Tunggu sehingga air mendidih.
5. Seterusnya, masukkan ikan patin.
6. Akhir sekali, letakkan timun dan masakkan selama 15 minit.
7. Siap!
Post a Comment