Bahan-bahan Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Sedikit Tips :
Kalau tempoyak anda kurang masam, bolehlah tambah sedikit asam keping.
Ikan patin perlu dibasuh dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai. Maklumlah ada org x tahan dengan hanyir ikan sungai…
- 1 ekor ikan patin saiz sederhana
- 2 senduk tempoyak atau secukupnya ikut citarasa masing-masing
- 4 cawan air - ikut kepekatan kuah
- 1 biji cili merah - ditumbuk
- 10 biji cili padi - ikut pedas disukai - ditumbuk
- 1 inci kunyit hidup - ditumbuk
- Secekak daun kesum
- Sedikit garam
- Masukkan cili merah, cili padi dan kunyit hidup ke dalam lesung batu dan tumbuk sehingga separa lumat.
- Kemudian setelah separa lumat, masukkan tempoyak dan digaul sebati bersama. Ketepikan.
- Panaskan air dalam periuk dan masukkan ikan dan kesemua bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk.
- Masaklah dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan menggelegak.
- Setelah menggelegak, masukkan daun kesum. Masak sekejap sahaja sehingga daun kesum layu dan bolehlah tutup api.
- Siap untuk dihidang..:)
Sedikit Tips :
Kalau tempoyak anda kurang masam, bolehlah tambah sedikit asam keping.
Ikan patin perlu dibasuh dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai. Maklumlah ada org x tahan dengan hanyir ikan sungai…
Post a Comment