Bahan-Bahan Resepi Sambal Hitam Pahang:
- 1 mangkuk belimbing buluh yang telah direbus sehingga hitam
- 4 sb garam
- 10 biji bawang merah
- 10 ulas bawang putih
- 1 mangkuk cili padi
- 1 cawan belimbing buluh ditumbuk
- 4 sb gula
- 1 mangkuk ikan bilis (di tumbuk separuh hancur)
- 2 cawan minyak masak
- Rebus belimbing buluh dan garam tanpa air sehingga berubah menjadi hitam. Lebih kurang 2 3 jam
- Sehingga hitam. Ketepikan dahulu.
- Panaskan minyak. Masukkan bawang yang di kisar. Kemudian masukkan cili api kisar.
- Masukkan belimbing buluh dan ikan bilis. Kacau sebati. Kemudian masukkan belimbing yang telah direbus sehingga hitam tadi. Perasakan dengan gula. Masak sehingga kering.
- Toskan sambal hitam jika berminyak. Siap.
Post a Comment