Bahan-Bahan Resepi Puding Gula Hangus:
- 1 Tin Susu Cair 390 g
- 200 ml Air
- 60 g Gula Pasir
- 1 Sdk Vanilla essence
- 1/8 Sdk Garam bukit
- 4 Biji Telur
- 80 g Gula Pasir
- 45 ml Air
- Panaskan gula pasir hingga mencair dan berwarna Caramel, Tuangkan air,kacau hingga sebati dan mendidih. Tuangkan Caramel Kedalam remekin. Ketepikan
- Rebus Susu cair dan air,tak perlu mendidih,asal suam saja. Pukul perlahan telur Gula Kaster, garam dan vanilla essence, hingga tercampur rata.
- Tuangkan Susu, kacau perlahan dan tapis.
- Tuangkan kedalam remekin, Letakan remekin di atas bekas tahan panas, tuangkan air panas, dan bakar selama 45 Minit. Dengan suhu 150 darjah Celcius.(bakar dengan kaedah Water bath)
- Angkat dan biarkan sejuk. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam /semalaman, sebelum di hidangkan.
Post a Comment