Bahan-Bahan Resepi Tepung Pelita Moden:
π Lapisan Hijau
π Lapisan Hijau
- 600 ml Air
- 5 Helai Daun Pandan di potong kecil
- 60 g Tepung Beras (cap 3 gajah)
- 25 g Tepung Jagung
- 90-100 g Gula Pasir
- 1/4 Sdk Garam bukit
- 3 Titis Pasta pandan
- 400 ml Santan kotak
- 100 ml Air
- 30 g Tepung Beras (cap 3 gajah)
- 1/2 Sdk Garam bukit
- 1 Sdb Gula pasir
- Satukan Daun Pandan dan Air
- Kisar sehingga halus dan tapis.
- Satukan kedalam Periuk, Air Pandan, tepung, Beras, tepung jagung,garam, Gula pasir, dan Pasta pandan.
- Kacau sebati. Masak di atas api sederhana kecil, senantiasa di Kacau,masak sampai meletup letup
- Tuangkan lapisan hijau kedalam bekas/cup saiz kecil.
- Satukan semua bahan untuk lapisan putih,masak menggunakan api sederhana kecil, Kacau senantiasa, dan masak sampai meletup letup.
- Tuangkan lapisan putih keatas lapisan hijau tadi. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti Ais.
- Tepung Pelita Moden Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba dan semoga berjaya πππ
Post a Comment