Bahan-bahan Resepi Paprik Daging
- 1 cawan kobis bunga
- 1 cawan cendawan enoki
- 1/2 biji bawang holand
- 1/2 biji tomato
- 1 btg akar ketumbar
- 2-3 helai daun limau purut
- 2-3 ulas bawang putih
- 2-3 biji bawang merah
- 1 btg serai
- 2 sudu besar pes tomyam siam
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 1/2 cawan air
- 400 gram daging yang telah di hiris halus
- Bahan utama yang di perlukan
- Tumiskan bawang hirisan tadi bersama serai dan pes tomyam. Tumis sehingga naik bau.
- Dah naik bau, masukkan sedikit air, tambahkan sos cili
- Tambahkan juga sos tomato. Biar ia mereneh seketika.
- Masukkan daging dan hirisan cili merah dan btg akar ketumbar. Biar daging masak sehingga empuk. Tambah air jika air mulai sedikit kering.
- Masukkan sayuran tadi. Gaul rata dan boleh tambah garam dan gula mengikut citarasa. Tutup api dan siap untuk di hidang kan.
Post a Comment