RESEPI HOT!

Wednesday, February 3, 2021

Resepi Paprik Daging

Resepi Paprik Daging

Bahan-bahan Resepi Paprik Daging
  • 1 cawan kobis bunga
  • 1 cawan cendawan enoki
  • 1/2 biji bawang holand
  • 1/2 biji tomato
  • 1 btg akar ketumbar
  • 2-3 helai daun limau purut
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 2-3 biji bawang merah
  • 1 btg serai
  • 2 sudu besar pes tomyam siam
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1/2 cawan air
  • 400 gram daging yang telah di hiris halus
Langkah penyediaan
  1. Bahan utama yang di perlukan
  2. Tumiskan bawang hirisan tadi bersama serai dan pes tomyam. Tumis sehingga naik bau.
  3. Dah naik bau, masukkan sedikit air, tambahkan sos cili
  4. Tambahkan juga sos tomato. Biar ia mereneh seketika.
  5. Masukkan daging dan hirisan cili merah dan btg akar ketumbar. Biar daging masak sehingga empuk. Tambah air jika air mulai sedikit kering.
  6. Masukkan sayuran tadi. Gaul rata dan boleh tambah garam dan gula mengikut citarasa. Tutup api dan siap untuk di hidang kan.
Credit : Nur Dhunaa AB Maleq COOKPAD

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes