RESEPI HOT!

Sunday, February 7, 2021

Resepi Kek Pisang Coklat

Resepi Kek Pisang Coklat
Resepi Kek Pisang Coklat

Bahan-Bahan Resepi Kek Pisang Coklat:
  • 4 biji pisang yang dah terlebih masak dan lebam.
  • 120 gram gula perang. Sukatan ni dah just nice.
  • 115 gram butter (cairkan)
  • 120 gram buttermilk ( caranya amik 1/2 cup susu fresh + 1/2 sudu makan cuka) biarkan.
  • Vanilla essence sikit
Bahan Kering :
  • 160 gram tepung gandum
  • 25 gram serbuk koko
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp garam
  • 80 gram belgian callebout choc
  • 30 gram walnut (lebih pun xpe)
*Sedikit Belgian choc dan walnut untuk topping.

Cara-Cara:
  1. Cairkan butter di atas kuali.
  2. Lumatkan pisang sehingga hancur.
  3. Masukkan gula perang dan butter yang dicairkan tadi (kalau takde butter, masukkan minyak masak pun okay)
  4. Masukkan bancuhan buttermilk dan kemudian masukkan bahan-bahan kering di atas.
  5. Masukkan coklat belgian callebout dan walnut. Kacau sehingga sebati. Lapik dengan kertas baking/minyak dan jangan lupa oles loyang dengan minyak/butter/shortening. Nak elakkan kek melekat.
  6. Atas tu kau tabur la lagi belgian callebout choc dan walnut. Bakar pada suhu 150 ke 160′ c dalam 40 ke 45 minit. Ikutlah keadaan oven masing-masing. Oven kita tak sama kan.
**Tips : Salut choc belgian dan walnut tu ngan tepung sikit supaya dia tak tenggelam ke dasar masa bakar nanti.

SELAMAT MENCUBA!

Sumber : Rushdi Lazim Via MAHN

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes