Bahan-Bahan Resepi Kek Pisang Coklat:
Cara-Cara:
SELAMAT MENCUBA!
Sumber : Rushdi Lazim Via MAHN
- 4 biji pisang yang dah terlebih masak dan lebam.
- 120 gram gula perang. Sukatan ni dah just nice.
- 115 gram butter (cairkan)
- 120 gram buttermilk ( caranya amik 1/2 cup susu fresh + 1/2 sudu makan cuka) biarkan.
- Vanilla essence sikit
- 160 gram tepung gandum
- 25 gram serbuk koko
- 1 tsp baking powder
- 1/2 tsp baking soda
- 1/2 tsp garam
- 80 gram belgian callebout choc
- 30 gram walnut (lebih pun xpe)
Cara-Cara:
- Cairkan butter di atas kuali.
- Lumatkan pisang sehingga hancur.
- Masukkan gula perang dan butter yang dicairkan tadi (kalau takde butter, masukkan minyak masak pun okay)
- Masukkan bancuhan buttermilk dan kemudian masukkan bahan-bahan kering di atas.
- Masukkan coklat belgian callebout dan walnut. Kacau sehingga sebati. Lapik dengan kertas baking/minyak dan jangan lupa oles loyang dengan minyak/butter/shortening. Nak elakkan kek melekat.
- Atas tu kau tabur la lagi belgian callebout choc dan walnut. Bakar pada suhu 150 ke 160′ c dalam 40 ke 45 minit. Ikutlah keadaan oven masing-masing. Oven kita tak sama kan.
SELAMAT MENCUBA!
Sumber : Rushdi Lazim Via MAHN
Post a Comment