Bahan-Bahan Resepi Ayam Goreng Pandan Thai:
1. Bahan perapan dikisar dengan sedikit air. Kemudian satukan bahan tersebut dengan ayam. Perap selama 3 jam atau semalaman.
2. Kemudian ambil daun pandan. Simpulkan seperti bentuk kon. Boleh rujuk gambar untuk step by step cara untuk menyimpul ayam. Buat sehingga ayam habis. Bahagian pandan yang panjang boleh la dipotong.
3. Sedia untuk di goreng. SELAMAT MENCUBA!
Credit : Asz Haniey COOKPAD
- 500 grm ayam (dada) - dipotong kiub
- 12 helai daun pandan
- 6 bawang putih
- 6 bawang merah
- 1 inci halia
- 1 sudu sos ikan
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu kicap manis
- 1 sudu kicap bijan
- 1 sudu serbuk lada sulah
- 1 kiub ayam
- 2 sudu besar gula
- Sedikit garam
1. Bahan perapan dikisar dengan sedikit air. Kemudian satukan bahan tersebut dengan ayam. Perap selama 3 jam atau semalaman.
2. Kemudian ambil daun pandan. Simpulkan seperti bentuk kon. Boleh rujuk gambar untuk step by step cara untuk menyimpul ayam. Buat sehingga ayam habis. Bahagian pandan yang panjang boleh la dipotong.
3. Sedia untuk di goreng. SELAMAT MENCUBA!
Credit : Asz Haniey COOKPAD
Post a Comment