Bahan-bahan Resepi Mee Kari Bonda
- 1/2 ekor ayam (dipotong kecil2)
- 2 bungkus mee(dicelur)
- 15 ekor udang
- 2 kiub ayam
- Garam dan gula
- 4 liter air
- Minyak masak
- keping Asam
Bahan kisar
- 4 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 4 sekawan(kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga)
- 2 batang serai diketuk
- Daun kari 4 tangkai
- 8 sudu besar serbuk kari ikan/ayam
Bahan hiasan
- 5 biji telur (direbus)
- Sawi (potong n celur)
- Tauge (potong dan celur)
- Fishcake/fishball
- Tauhu kering
- Lada besar merah
- Daun sup dan bwang
- Bawang goreng
- Tumiskan bahan kisar dan bahan tumis sehingga naik bau. Masuk serbuk kari ikan/daging. Masukkan ayam. Masukkan juga air sedikit.biarkan sampai ayam empuk.
- Masukkan fish cake, fish ball,kiub ayam, udang dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan kotak, garam dan gula.
- 'Siap. Boleh dihidangkan. Selamat mencuba
Post a Comment