RESEPI HOT!

Friday, January 22, 2021

RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

BAHAN RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
  • 6 ekor ikan kembung (disiang/basuh bersih)
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 mangkuk cili kering kisar -(boleh letak lebih kalau nak)
  • Sedikit belacan
(bawang besar,bwg putih, halia,belacan,blend skali)
  • 2 batang serai - dititik
  • Daun kesum + bunga kantan
  • Bendi
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam + gula
  • Minyak utk menumis
Caranya :
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sampai naik bau. Masukkan cili kering tumis hingga garing dan pecah minyak.
  2. Dah garing, masukkan air asam jawa. Renihkan kejap. Masukkan daun kesum dan bunga kantan..
  3. Masukkan ikan dan masukkan air sedikit. Kacau sikit (asam jawa bergantung kesukaan anda nak buat kuah tu pekat ke cair. kalau cair sangat tak sedap jugak) masam tu boleh agak jugak. jangan sampai masam sgt.
  4. Masukkan bendi dan perasakan dengan garam dan gula. Biar dia mendidih
  5. Tutup api

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes