RESEPI HOT!

Friday, January 22, 2021

Resepi Ayam Goreng Krup Krap

Bahan-bahan Resepi Ayam Goreng Krup Krap :-
  • 500 g Ayam, dipotong-potong
  • Ulas Bawang putih di tumbuk halus
  • 1/2 Sdk Garam bukit
  • 1 Sdk Serbuk Pati Ayam
  • 100 g Tepung Gandum
  • 50 g Tepung Jagung
  • 100 g Tepung Bistari
  • 1/2 Sdk Garam bukit
  • 1/2 Sdk Black pepper
  • 1/2 Sdk Serbuk Lada Putih
  • 1/2 Sdk Cili Flakes
  • 1 SdkSerbuk Pati Ayam
  • 2 Sdk Serbuk Bawang putih
  • 100 ml Air sejuk
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara penyediaan :
  1. Perap ayam dengan garam, serbuk Pati Ayam dan bawang putih yang telah di haluskan,simpan dalam peti sejuk selama 30 Minit. Satukan Semua Tepung dan semua bahan kering, gaulkan sebati.
  2. Ambil 4.Sdb campuran tepung dan bancuh dengan air sejuk, gaulkan sebati
  3. Masukan potongan ayam yang telah di perap,kedalam bancuhan tepung, angkat dan gaulkan kedalam campuran tepung yang kering,kemudian cubit cubit permukaan ayam angkat dan tepuk-tepuk
  4. Panaskan minyak masak yang banyak di dalam Periuk,goreng ayam hingga tenggelam dengan minyak panas. Goreng ayam hingga masak dan berwarna keemasan angkat dan Toskan. Hidang Ayam goreng krup-krap bersama Cili sos kegemaran anda. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes