Bahan-bahan Resepi Ayam Goreng Krup Krap :-
- 500 g Ayam, dipotong-potong
- Ulas Bawang putih di tumbuk halus
- 1/2 Sdk Garam bukit
- 1 Sdk Serbuk Pati Ayam
- 100 g Tepung Gandum
- 50 g Tepung Jagung
- 100 g Tepung Bistari
- 1/2 Sdk Garam bukit
- 1/2 Sdk Black pepper
- 1/2 Sdk Serbuk Lada Putih
- 1/2 Sdk Cili Flakes
- 1 SdkSerbuk Pati Ayam
- 2 Sdk Serbuk Bawang putih
- 100 ml Air sejuk
- Minyak masak untuk menggoreng
- Perap ayam dengan garam, serbuk Pati Ayam dan bawang putih yang telah di haluskan,simpan dalam peti sejuk selama 30 Minit. Satukan Semua Tepung dan semua bahan kering, gaulkan sebati.
- Ambil 4.Sdb campuran tepung dan bancuh dengan air sejuk, gaulkan sebati
- Masukan potongan ayam yang telah di perap,kedalam bancuhan tepung, angkat dan gaulkan kedalam campuran tepung yang kering,kemudian cubit cubit permukaan ayam angkat dan tepuk-tepuk
- Panaskan minyak masak yang banyak di dalam Periuk,goreng ayam hingga tenggelam dengan minyak panas. Goreng ayam hingga masak dan berwarna keemasan angkat dan Toskan. Hidang Ayam goreng krup-krap bersama Cili sos kegemaran anda. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘
Post a Comment