- 500gm isi ayam - potong kecil
- 3 batang serai
- 6 hiris lengkuas
- 4 hiris halia
- 10 ulas bawang putih
- 10 biji bawang putih
- 20 biji cili api
- 2 biji cili merah
- 2 inci kunyit hidup
- 10 helai daun limau purut
- 2 keping asam keping
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 bungkus jagung muda
- 3 batang kacang panjang
- Sedikit daun sup/saderi
1. Kisar bahan-bahan seperti serai, lengkuas, halia, bawang putih, bawang merah, cili api, kunyit dan daun limau purut.
2. Kemudian panaskan kuali dan masukkan 1 sudu minyak masak.
3. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam, garam dan gula secukupnya
5. Akhir sekali masukkan asam keping. Setelah masak, hidangkan.
Post a Comment