Resepi Spagetti Bolognese |
Bahan-bahan diperlukan Resepi Spagetti Bolognese:
- 1 paket spageti (Direbus sehingga lembut)
- 2 labu bawang holland (Dipotong dadu)
- 1 ulas bawang putih (Dicencang halus)
- 4 sudu makan cili kisar
- 400 g daging kisar
- 1 cawan sos tomato
- 1 batang lobak merah (Dipotong dadu)
- 1 biji capsicum hijau (Dipotong dadu)
- 2 biji tomato muda (Dipotong dadu)
- 1 tin cendawan butang (Dihiris nipis)
- ½ cawan air
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan serbuk oregano
- 1 pokok daun parsli (Dicencang)
- Garam secukup rasa
- Panaskan minyak, kemudian tumiskan bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar. Kacau rata sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging kisar dan kacau rata lagi.
- Masukkan sos tomato, lobak merah, capsicum, tomato, cendawan butang, garam, air, dan serbuk lada hitam. Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak.
- Angkat dan tuangkan di atas spageti.
- Taburkan serbuk oregano kering dan hirisan daun parsli.
Post a Comment