Bahan-bahan Resepi Daging Bakar Sedap
- Bawang putih 3-4 ulas - dicincang halus
- Serai 2 batang - dipotong dan ditumbuk sedikit
- Kicap pekat (manis) 3-4 sudu
- Sos tiram 1 sudu
- Sedikit lada hitam
- Sedikit garam
- Beberapa ketul daging saiz sederhana
- Letakkan daging didalam bekas berpenutup untuk memudahkan disimpan semasa memerap daging
- Taburkan bawang putih, serai, kicap pekat, sos tiram, lada hitam dan sedikit garam.
- Gaulkan kesemua bahan agar menyaluti daging
- Tutupkan bekas dan perap minimum 3 jam.
- Selepas diperap, bolehlah dibakar daging tersebut di dalam kuali non stik.
- Agak-agak daging sudah masak dan lembut, potong nipis dan dihidangkan bersama sambal pencicah.
Post a Comment