Bahan-bahan Resepi Ikan Celup Tepung Berkerak
- Ikan kembung secukupnya
- 1 peket tepung beras
- 2 biji telur ayam
- 3 sudu besar serbuk knyit
- 3 sudu besar air kapur
- Garam secukup rasa
- Air ais secukupnya - agak2 tepung tak terlalu cair dan tak terlalu pekat
- Satukan tepung beras, serbuk kunyit dan garam, Gaulkan sebati.
- Kemudian, masukkan air ais mengikut kepekatan yang dikehendaki.
- Masukkan telur dan air kapur. Gaulkan lagi sebati.
- Panaskan minyak dalam kuali, pastikan menggunakan minyak yang banyak dengan api sederhana panas.
- Apabila minyak betul2 panas, baru masukkan ikan yang telah disalut dengan bancuhan tepung tadi.
- Angkat ikan apabila kelihatan garing dan toskan minyak.
- Sedia untuk dihidang bersama sos cili thai.
Kredit Resepi - Ummi Hana via MAHN
Post a Comment