RESEPI HOT!

Saturday, May 27, 2017

Resepi Daging Bakar Air Asam

Resepi Daging Bakar Air Asam
Resepi Daging Bakar Air Asam
Bahan untuk Daging:
  • 1 kg daging lembu
  • 50 gm bawang besar – dikisar halus
  • 20 gm bawang putih – dikisar halus
  • 10 gm serbuk kari
  • 10 gm halia – dikisar halus
  • Garam – secukup rasa
  • Serbuk perasa – secukup rasa
Cara membuatnya:
  1. Kisar hingga halus bawang putih, bawang merah, serbuk kari dan halia.
  2. Gaulkan sebati dengan daging dan masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
  3. Perapkan daging selama 2 jam
  4. Setelah itu, daging hendaklah dibakar selama 30 minit dengan suhu 180C atau sehingga masak

Bahan untuk Air Asam Jawa :
  • Air asam jawa
  • 1 biji bawang besar – dipotong kecil
  • 2 biji lada merah – dipotong kecil
  • 2 biji lada hijau – dipotong kecil
  • 1 biji tomato – dipotong kecil
  • 10 biji cili padi – dipotong kecil
  • 10 gm belacan – dibakar / digoreng
  • Garam – secukup rasa
  • Gula – secukup rasa
  • Limau nipis
Cara membuatnya:
  1. Kesemua bahan yang dipotong kecil dicampurkan kedalam air asam jawa.
  2. Masukkan garam, gula, belacan dan air perahan limau nipis secukup rasa.
  3. Semua bahan digaul rata
  4. Setelah itu, bolehlah dihidangkan sebagai pencicah kepada daging bakar tadi.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes