- 500gm beras pulut - direndam
- 2 helai daun pandan
- 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 1/4 cawan tepung beras
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- garam secukup rasa
Dikisar atau ditumbuk lumat
1. Basuh beras pulut, simpulkan daun pandan dan kukus hingga masak. Ketepikan seketika. Selalunya beras pulut direndam terlebih dahulu selama 3 hingga 4jam sebelum dikukus. Tips : untuk mempercepatkan proses tersebut, rendam beras pulut dengan air mendidih selama 15 ke 20minit toskan dan boleh terus dikukus.
2. Gaul ayam dengan bahan tumbuk, rempah kari, serbuk kunyit, garam dan tepung beras. Perapkan dalam 10minit, panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Angkat dan toskan.
3. Goreng bawang merah sehingga kekuningan dan angkat. Pulut ayam lebih enak dimakan bersama-sama bawang goreng yang dihasilkan sendiri.
4. Hidangkan pulut kukus bersama ayam goreng, taburan bawang goreng serta sos cili Thai.
- 5 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 2cm halia
- 1/2 sudu teh lada hitam
- Bawang merah goreng - untuk ditabur atas pulut
- Sos cili Thai secukupnya
1. Basuh beras pulut, simpulkan daun pandan dan kukus hingga masak. Ketepikan seketika. Selalunya beras pulut direndam terlebih dahulu selama 3 hingga 4jam sebelum dikukus. Tips : untuk mempercepatkan proses tersebut, rendam beras pulut dengan air mendidih selama 15 ke 20minit toskan dan boleh terus dikukus.
2. Gaul ayam dengan bahan tumbuk, rempah kari, serbuk kunyit, garam dan tepung beras. Perapkan dalam 10minit, panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Angkat dan toskan.
3. Goreng bawang merah sehingga kekuningan dan angkat. Pulut ayam lebih enak dimakan bersama-sama bawang goreng yang dihasilkan sendiri.
4. Hidangkan pulut kukus bersama ayam goreng, taburan bawang goreng serta sos cili Thai.
Post a Comment