Resepi Perut Masak Lemak Cili Api |
Bahan-bahan Resepi Perut Masak Lemak Cili Api diperlukan:
- 1 kg perut lembu (dihiris kecil)
- 1 inci halia (diketuk)
- 2 keping asam gelugur
- Garam secukup rasa
- ½ biji nanas
- 1 inci kunyit hidup
- 15 biji cili api
- 3 biji bawang merah
- ½ cawan air
- (Kunyit hidup, cili api, bawang merah dikisar bersama air)
- 1 helai daun kunyit (dihiris kasar)
- 2 cawan santan
- Rebuskan perut dengan halia, asam gelugur, dan sedikit garam sehingga lembut. Tuskan.
- Buangkan kulit nanas dan potong kecil.
- Masukkan perut, nanas, bahan yang dikisar, daun kunyit, dan garam ke dalam periuk.
- Masak sehingga airnya hampir kering. Masukkan santan.
- Masakkan sambil sentiasa mengacau sehingga mendidih lagi. Hidangkan.
Post a Comment