RESEPI HOT!

Saturday, December 5, 2020

Resepi Perut Masak Lemak Cili Api

Resepi Perut Masak Lemak Cili Api
Resepi Perut Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan Resepi Perut Masak Lemak Cili Api diperlukan:
  • 1 kg perut lembu (dihiris kecil)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 2 keping asam gelugur
  • Garam secukup rasa
  • ½ biji nanas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 biji cili api
  • 3 biji bawang merah
  • ½ cawan air
  • (Kunyit hidup, cili api, bawang merah dikisar bersama air)
  • 1 helai daun kunyit (dihiris kasar)
  • 2 cawan santan
Cara menyediakan dan memasak:
  1. Rebuskan perut dengan halia, asam gelugur, dan sedikit garam sehingga lembut. Tuskan.
  2. Buangkan kulit nanas dan potong kecil.
  3. Masukkan perut, nanas, bahan yang dikisar, daun kunyit, dan garam ke dalam periuk.
  4. Masak sehingga airnya hampir kering. Masukkan santan.
  5. Masakkan sambil sentiasa mengacau sehingga mendidih lagi. Hidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes