Bahan-bahan Resepi Marble Cheesecake Brownies
- 250 gram mentega
- 1 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan susu sejat (mat guna "IDEAL")
- 1 1/2 cawan gula halus (mat guna 1 1/4 cawan)
- 3 biji telur gred B
- 1 1/2 cawan tepung gandum*
- 1 camca teh baking powder*
- 1 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan, gaul dan ayak)
- 1 camca teh esen vanilla
- 250 gram cream cheese
- 1 biji telur gred B
- 3/4 cawan gula halus (mat guna 1/2 cawan)
- Parutan kulit lemon dari sebiji lemon
- 1 camca teh jus lemon
- 2 camca besar susu sejat
Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
UNTUK BROWNIES
1.Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati.
2.Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata.
3.Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
UNTUK CHEESE TOPPING
1.Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur, parutan kulit lemon, susu sejat dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan.
2.Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus (atau corak yang anda gemari), kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar.
3.Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan
4.Simpan brownies ni dalam peti sejuk selama semalaman atau sekurangnya 2 jam, tujuannya, bila kita potong, ia akan menghasilkan potongan yang cantik dan licin
Post a Comment