Bahan-bahan Resepi Kuih Tepung Gomak,:
1. Bahan doh
- 2 cawan tepung pulut
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 cawan santan
- Satukan tepung pulut dan tepung gandum
- Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
- Pastikan doh tidak terlalu lembik atau keras.
- 3 cawan kelapa parut
- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air
- 1 sudu makan tepung gandum dibancuh dengan sedikit air
- 2 helai daun pandan disimpul
- Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut. Kemudian tapiskan
- Masukkan kelapa parut dalam larutan gula dan masak sehingga ia hampir kering
- Sesudah itu masukkan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air
- Kacau semua bahan-bahan itu dengan api perlahan sehingga inti lembap. Biarkan ia sejuk.
- Tepung kacang hijau secukupnya.
- Bentukkan doh menjadi bulat dan masukkan inti kelapa di dalamnya sebelum rebuskan di dalam air mendidih
- Pastikan doh yang direbus terapung sebelum diangkat
- Golekkan atau salut doh itu dengan tepung kacang hijau. Siap dihidangkan.
Post a Comment