Bahan-bahan Resepi Gulai Ikan Tongkol Stail Kelantan
- Ikan (direbus bersama garam dan asam keping)
- 7 - 8 tangkai cili kering
- 4 ulas bawang merah
- 4 hiris lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sudu kecil rempah biji ketumbar
- 1/2 keping asam keping
- Garam dan gula
- Santan secukupnya
- Timun, kacang panjang atau cili hijau Kelantan (jika suka)
- Ikan direbus dengan air, asam keping dan garam seperti gambar di bawah. Kesemua bahan di atas di blend.
- Masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak. Perlu dikacau selalu.
- Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula.
- Masak hingga pecah minyak. Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris, cili hijau Kelantan dan juga kacang panjang yang dipotong.
Kredit : Azie Kitchen
Post a Comment