RESEPI HOT!

Thursday, April 2, 2020

Resepi Kerabu Kerang Ala Thai

Resepi Kerabu Kerang Ala Thai
Resepi Kerabu Kerang Ala Thai
Bahan- Bahan Resepi Kerabu Kerang Ala Thai:
  • 1 kilo kerang
  • 5 biji cili api - ditumbuk
  • 2 biji cili merah- ditumbuk
  • 1 inci belacan dibakar dan ditumbuk bersama cili
  • 3 biji limau kasturi
  • 1 biji tomato dipotong dadu
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 1 cawan jus asam jawa
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 ulas bawang merah hiris nipis
  • daun ketumbar
Cara -cara Membuatnya :
1. Basuh kerang dan rebus kerang sehingga terbuka/masak.
2. Buang air rebusan kerang dan segera letak ais dan air sejuk dari peti ais untuk elakkan kerang jadi kecut . Itupun antara tips untuk kerang nampak segar. Buang sebelah cengkerang dan gunakan sebelah lagi yang ada isi untuk dibuat kerabu 
3. Satukan air asam jawa, cili api, cili merah dan belacan bakar yang ditumbuk, sos ikan, cili api, tomato, garam dan gula dalam bekas yang sesuai.
4. Gaulkan bersama kerang sehingga mesra.
5. Akhir sekali perahkan limau kasturi , campurkan sekali kulit limau, bawang merah yang dah dihiris dan daun ketumbar serta gaul hingga sebati. 
6. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Nota : masin, pedas, manis, masam boleh adjust ikut selera masing-masing.

Selamat Mencuba !

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes