Resepi Kerabu Kerang |
Bahan-Bahan Resepi Kerabu Kerang :
- Kerang (ikut suka banyak mana)
- *Tomato (ikut suka banyak mana)
- *Cili api (ikut suka banyak mana)
- *Daun ketumbar
- *Bawang besar
- Sedikit belacan
- Air asam jawa
- Limau nipis
- Garam
RESEPI MENARIK : Resepi Kerabu Daging
Cara Membuat:
1. Kerang rebus atau kukus jangan masak lama-lama. Terbuka je terus matikan api, kalau tak, manis kerang hilang.
2. Bahan yang bertanda *, semua potong nipis macam dalam gambar tu.
3. Dah siap semua bahan bertanda *, campur atau gaulkan dengan kerang yang di buang kulitnya. Kadang saya buang kulit sebelah je.
4. Lepas tu, masukkan air asam dan belacan yang di bakar tadi. Last sekali perah limau nipis. Siap! boleh di hidang untuk jamu keluarga. Letak tomato banyak lagi sedap boleh ratah buat ulam sekali.
Post a Comment