RESEPI HOT!

Sunday, April 12, 2020

RESEPI AYAM PERCIK

RESEPI AYAM PERCIK
RESEPI AYAM PERCIK
BAHAN - BAHAN RESEPI AYAM PERCIK
  • 1.5 kg ayam
  • 50 gm bawang merah | dikisar
  • 10 gm bawang putih | dikisar
  • 10 gm halia | dikisar
  • 10 gm buah keras
  • 30 gm serai | dititik
  • 20 gm tepung ubi | dibancuh dengan sedikit air
  • 40 gm asam jawa | dibancuh dengan sedikit air
  • 5 gm gula
  • 5 gm garam
CARA - CARA MEMASAKNYA
1. Ayam dibelah dua dan dibersihkan.
2. Gaul ayam bersama separuh dari bahanbahan yang telah ditumbuk halus. Perap selama lebih kurang 1 jam
3. Masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan sebahagian lagi bahan yang ditumbuk ke dalam santan.
4. Kacau hingga sebati dan jerang atas api sederhana.
5. Apabila mendidih, masukkan serai, air asam jawa, gula dan garam. Untuk memekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung ubi dan kacau perlahan. Angkat kuah apabila telah pekat.
6. Panggang ayam yang telah diperap. Cucur kuah sedikit demi sedikit ketika memanggang.
7. Balik-balikkan ayam supaya kuah melekat pada ayam.
8. Pangganglah ayam hingga masak.
9. Hidangkan bersama salad dan timun. Baki kuah dicucurkan pada ayam yang telah dimasak.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes