RESEPI MEE KUNGFU |
Bahan-bahan buat mee:
- 500gm mee kuning
- 4 biji telur gred A @ 5 biji gred B
- 1/3 sudu teh Knorr cukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Caranya:
1. Gaul semua bahan diatas.
2. Panaskan minyak dalam fry pan, Goreng mee diatas anggaran untuk seorang makan. Goreng hingga kekuningan kedua belah permukaan. Buat sampai habis
Bahan-bahan kuah:
- 7 ulas bawang putih diketuk
- 150gm isi ayam dipotong kecil
- 10 ekor udang dibuang kulit
- 3 ekor sotong dipotong bulat
- 2 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air suam
- 4 cawan air
- 3 sudu makan sos tiram
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- 5 batang baby corn dipotong memanjang
- 5 tangkai cili padi diketuk
- carrot dipotong panjang & halus
- hirisan brokoli
- hirisan kobis bunga
- garam secukup rasa
- molassses brown sugar secukup rasa
- sedikit bahan perasa
- minyak untuk menumis
Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau & keperangan.
2. Masukkan ayam, kacau hingga masak.
3. Masukkan udang & sotong, kacau hingga masak.
4. Masukkan air, garam, gula, sos tiram & perasa, biarkan hingga mendidih
5. Masukkan semua sayur, cili padi, lada sulah & bancuhan tepung jagung. Kacau selama 2 minit & angkat.
6. Tuangkan kuah ke atas mee kungfu. Hiaskan dengan hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng & hirisan limau nipis. Sedia untuk dihidang.
Post a Comment