RESEPI HOT!

Saturday, February 1, 2020

Resepi Ketupat Sotong Terengganu

Resepi Ketupat Sotong Terengganu

Bahan-Bahan Resepi Ketupat Sotong Terengganu:
  • 1 kg sotong (sederhana besar) – dibuang kulitnya
  • 200 gram beras pulut – direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam
  • 3 cawan santan pekat – untuk kuah
  • Sedikit halba
  • 2 cm halia – dimayang
  • 3 ulas bawang merah – dimayang
  • Gula, garam dan perasa.
  • lidi yang mencukupi
Cara Memasak:
1. Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk.
2. Masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Ketepikan.
3. Masukkan bawang, halba, halia, garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.
4. Kemudian, masukkan sotong dan kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidang.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes