Resepi Ketupat Sotong |
BAHAN-BAHAN:
- 1 kilo sotong saiz sederhana yang segar
- 1 kilo santan pekat
- 3 ketul gula melaka (nise)
- Pencungkil gigi
- 1 cawan beras pulut
- 10 helai daun pandan
- Garam dan gula
Cara Penyediaan:
1. Bersihkan sotong, buangkan hitam dan kulitnya, toskan sotong tersebut.
2. Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam.
3. Ambil sotong, gunakan sudu kecil, masukkan beras pulut tadi sehingga separuh badannya.(jangan isi penuh nanti isi pulut yang terhasil keras dan mentah)
4. Ambil kepala sotong dan masukkan ke dalam badannya yang berisi beras pulut tadi.
5. Cucukkan pencungkil gigi depan dan belakang kepala.
6. Di dalam periuk, lapik bahagian dasarnya dengan daun pandan sehingga melitupi kesemuanya.
7. Susun sotong biar memenuhi ruang dasar dan tindan perlahan di atasnya.
8. Masukkan santan pekat tadi bersama sedikit garam, dan gula melaka.
9. Hidupkan api yang paling kecil, tutupkan periuk dan masak selama 30-45minit (hingga pulut dalam sotong tu masak). Santan tu akan pecah minyak.
Selesai semua step diatas, Ketupat Sotong tersebut dah sedia untuk dihidang.
Post a Comment