Resepi Kari Ayam Tanpa Santan |
Bahan Tumis :
Resepi ini untuk 6 ketul ayam
Kayu manis 1 batang kecil,
Bunga lawang 1,
Buah pelaga 2 biji,
Bawang besar 1 biji,
Bawang merah 2 ulas,
Bawang putih 2 ulas,
Halia ½ inch,
(Hiris nipis bawang dan halia).
Bahan Rempah :
3 sudu besar rempah kari daging,
2 sudu besar rempah kari ikan,
1 sudu besar serbuk cili.
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga naik bau. Kalau ingin letak daun kari pun boleh.
- Bila bahan tumis sudah masak. Masukkan bahan rempah yang dicampur sedikit air:
- Bila rempah sudah masak dan naik bau. Masukkan ayam gaul rata dan biarkan ayam masak (nampak isi sudah putih). Tunggu sehingga naik bau dan rempah masak.
- Bila ayam sudah masak, tambah air. Ikut suka kuah pekat macam mana.
- Jika kuah hampir mengelegak boleh masukkan garam sesudu kecil dan ¼ sudu besar pes asam jawa.
- Kemudian masukkan sayur yang anda suka.
- Seterusnya, biarkan kari sampai pecah minyak dan makin pekat.
- Akhir sekali perasakan garam dan gula. Siap.
Post a Comment