RESEPI HOT!

Wednesday, January 1, 2020

Resepi Kari Ayam Tanpa Santan

Resepi Kari Ayam Tanpa Santan
Resepi Kari Ayam Tanpa Santan

Bahan Tumis :

Resepi ini untuk 6 ketul ayam

Kayu manis 1 batang kecil,
Bunga lawang 1,
Buah pelaga 2 biji,
Bawang besar 1 biji,
Bawang merah 2 ulas,
Bawang putih 2 ulas,
Halia ½ inch,
(Hiris nipis bawang dan halia).

Bahan Rempah :
3 sudu besar rempah kari daging,
2 sudu besar rempah kari ikan,
1 sudu besar serbuk cili.

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga naik bau. Kalau ingin letak daun kari pun boleh.
  2. Bila bahan tumis sudah masak. Masukkan bahan rempah yang dicampur sedikit air:
  3. Bila rempah sudah masak dan naik bau. Masukkan ayam gaul rata dan biarkan ayam masak (nampak isi sudah putih). Tunggu sehingga naik bau dan rempah masak.
  4. Bila ayam sudah masak, tambah air. Ikut suka kuah pekat macam mana.
  5. Jika kuah hampir mengelegak boleh masukkan garam sesudu kecil dan ¼ sudu besar pes asam jawa.
  6. Kemudian masukkan sayur yang anda suka.
  7. Seterusnya, biarkan kari sampai pecah minyak dan makin pekat.
  8. Akhir sekali perasakan garam dan gula. Siap.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes