Resepi Popia Vietnam Dengan Sos Pedas |
Bahan-Bahan:
1 pek kertas popia
A: (Sos Pedas)
- 3 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili padi
- 1 rumpun akar ketumbar
- 2 sudu besar sos ikan
- 1 sudu kecil MAGGI CukupRasa
- 1 biji jus limau nipis
- 1 sudu besar madu/gula perang
B:
- 200 gram lobak, dihiris nipis
- 200 gram timun, dihiris nipis
- 300 gram kobis, dihiris nipis
- 1 cawan emping jagung, dihancurkan
- 100 gram udang, dibersih dan dikupas
- ½ cawan daun ketumbar, dihiris kasar
Cara Penyediaan:
1. Tumbuk bawang putih, cili padi, akar ketumbar dalam lesung batu sehingga lumat. Tuangkan sos ikan, jus limau nipis dan kacau. Taburkan MAGGI CukupRasa. Akhir sekali, tuangkan jus limau nipis untuk rasa sos lebih segar.
2. Sediakan 1 mangkuk air suam, papan pemotong dan kain bersih.
3. Ambil dan rendamkan kertas popia ke dalam air suam selama 2-3 saat.
4. Letak di atas kain kering dan mula cipta popia anda
5. Susun kesemua sayur, udang dan emping jagung.
6. Cecah popia dengan sos pedas anda.
Post a Comment