Resepi Kuey Teow Kung Fu Sedap |
Bahan-Bahan Resepi Kuey Teow Kung Fu:
- 1 paket kuey teow, 500g
- 1-2 biji telur
- 1 sudu kecil lada sulah
- Bahan-bahan untuk kuah:
- 3 ulas bawang putih
- 1 mangkuk fishball atau fishcake
- 1 mangkuk kecil hirisan isi ayam
- 5 ekor udang
- 3 ekor sotong
- air, anggaran 3 cawan
- sayur karot, hiris halus memanjang
- bunga kobis
- 3 batang jagung muda
- sayur sawi
- 1 sudu kecil lada sulah
- 1 sudu besar serbuk pati ayam
- garam secukup rasa
- 1 biji tomato, belah 4
- 6 biji cili padi, belah dua
- 1 sudu besar tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
- hirisan daun bawang
- bawang goreng
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk kuey teow:
- Bersihkan kuey teow dan toskan airnya. Bancuh telur dengan lada sulah dan kacau sebati.
- Panaskan sedikit minyak.
- Ambil kuey teow anggaran seorang makan dan masukkan dalam mangkuk.
- Tuang sedikit telur, kacau dan goreng di dalam kuali. Goreng kedua-dua belah kuey teow. Angkat dan ketepikan.
Cara-cara untuk kuah:
- Panaskan sedikit minyak. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga kekuningan.
- Masukkan ayam, fishball dan fishcake. Kacau seketika.
- Masukkan air dan tunggu hingga kuah mendidih kemudian msukkan sotong dan udang.
- Masukkan karot, jagung muda, bunga kobis dan sawi.
- Masukkan serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan garam.
- Masukkan tomato dan cili padi, dan diikuti dengan air bancuhan tepung jagung. Kalau kurang pekat boleh tambah lagi tepung jagung.
- Tuang kuah di atas kuey teow dan tabur dengan hirisan bawang dan bawang goreng.
Tips:
Jangan basuh kuey teow lama sangat kerana nanti kuey teow akan jadi lembik dan tak sedap bila digoreng. Lepas cuci, toskan kuey teow supaya kering air basuhannya.
Credit : IRESEPI
Pasti Enak Rasanya
ReplyDelete