Resepi Kerabu Maggi Siam |
- 3 plastik maggi siam
- 5 biji cili padi - hiris
- 2 biji cili merah - hiris
- 2 peket rempah maggi (yang didalam bungkus maggi dan 1 lagi tak dipakai)
- 1 biji buah tomato - hiris
- 1 biji bawang besar - hiris
- sedikit daun sup dan daun bawang
- 1 biji carot - hiris nipis
- 2 serbuk perasa maggi (ada didalam peket maggi)
Bahan Lauk (opsyenal)
- udang secukupnya
- 10 batang crabstick
- sotong
Resepi Menarik : Resepi Murtabak Maggi
Cara Membuat Kerabu Maggi
#1. panaskan air dalam periuk untuk merebus maggi kemudian masukkan 1 serbuk perasa maggi kedalam air rebusan.
#2.
rebus udang apabila sudah mengerokot angkat selanjutnya rebus crabstick
tunggu hingga masak dan angkat, rebus sotong tunggu higga masak dan
angkat. jadi cara rebusnya mesti sejenis-sejenis kerana kadar masak dia
berbeza.
#3. selepas itu rebus mee segera dan apabila sudah lembut angkat dan masukkan kedalam bekas atau mangkuk besar (air rebusan janga dibuang). masukkan bahan lauk juga yang sudah direbus tadi. kemudian campurkan semua bahan tersebut dengan hirisan sayuran tadi.
#4. sementara itu masukkan 2 perasa maggi kedalam bekas berasingan kemudian tuangkan air rebusan maggi tadi (anggaran 8 sudu besar) kacau sekejap dan campurkan kedalam mangkuk berisi maggi dan sayuran tadi.
#5. akhir sekali, gaul hingga sebati dan siap untuk dihidangkan.
Sedap nya
ReplyDeleteBuu takdak air limau
ReplyDeleteResepi yg ni utk brapa hidangan ya?
ReplyDeletememang kena guna meggie thai ke
ReplyDeleteKejap rebus maggi..kejap rebus mee segera..mane satu..maggi yg mane..mee segera yg mana..
ReplyDeleteLg satu..rempah yg mana..serbuk perasa yg mana?
rumit ni.. ni resepi sng utk sorang.. rebus sepeket megi siam tu..tos buang air ambk megi je.. potong cili ikut rasa nk pedas.. satu ulas bwg merah.. sebijik tomato..sikit daun ketumbar ..satu limau nipis perah air dia,kalau xsuka masam ambk separuh.. gaul dgn perencah megi siam tu.. kalau xde megi siam..megi tomyam pn blh.. tp megi siam lg best sbb dia xkembang.. lauk ltk je udang ke sotong ke telur ke papejelah.. rebus sekali megi tu.. lupa air rebusan ambk sikit utk rasa.. mcm satu senduk kecik..sudu bsr ke.. slmt mencuba..
ReplyDeleteSedap ni..
ReplyDelete