Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan merah anggaran 800grm
- 3 biji tomato
- Jus perahan limau nipis secukupnya
- 1 pokok daun sup
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Bahan tumis:
- 1 bungkus sup bunjut ikan-adabi
- 2 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 5 biji lada hitam
- 5 biji cili api dititk-boleh tambah
* kalau tak ada sup bunjut boleh juga diguna serbuk rempah sup
Cara-cara:
- Bersihkan ikan dan dipotong menjadi beberapa bahagian . Semua bawang , halia , lengkuas dikupas kulit dan dimayang halus . tomato dipotong empat.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang tadi kemudian masukkan rempah sup bunjut. Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan cili api dan semua ikan , biarkan sampai mendidih .
- Masukkan jus perahan limau nipis secukupnya ikut citarasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah la lagi jus limau nipis.
- Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali dan boleh dimasukkan buah tomato , bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api dapur dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.
Post a Comment