Bahan-bahan:
- 200 gm daging ~ dihiris dan direbus
- 1/2 btng carrot ~ dipotong serong / bentuk bunga
- 1 btng calery ~ dipotong serong
- 1 genggam cendawan kering keriting ~ direbus hingga lembut dan dipotong2
- 2 biji bawang putih ~ ditumbuk halus
- 2 biji bawang merah ~ dihiris
- sedikit suun dan pucuk tahu ~ dipotong dan direndam
- meat ball secukupnya
- perasa lada sulah Aji Shio secukupnya
- garam dan gula secukupnya
- minyak masak + sedikit minyak bijan
Cara-cara :
- Panaskan minyak, tumis bawang hiris hingga wangi dan masukkan bawang putih. Tumis hingga kekuningan.
- Masukkan daging bersama air rebusan secukupnya. Masukkan carrot, meat ball, candawan, garam, gula dan lada sulah. Masak hingga mendidih.
- Masukkan pula calery, suun dan pucuk tauhu. Biar hingga lembut dan mendidih sekali lagi. Bila rasa dah ok, tutup api.
Post a Comment